Wat is een Voetventiel radiator
Een andere naam voor het voetventiel is onderblok van een radiator. Bij een radiator heb je een aanvoerleiding met water en een thermostaatkraan (of manuele kraan) waarmee je de verwarming regelt. Je hebt een afvoerleiding die ofwel terug naar de centrale verwarming gaat (1 radiator in het systeem) of naar een volgende radiator. Op deze afvoerleiding zit dan een voetventiel op de radiator. Meestal zit er een plastic kapje op. Dit dien je er af te halen om het voetventiel te kunnen aanpassen. Vaak heb je hiervoor een soort tang nodig.
Waarvoor wordt een voetventiel gebruikt
Het wordt gebruikt om de radiatoren in het verwarmingssysteem te balanceren zodat radiatoren gelijkmatig opwarmen. Het wordt ook knijpen van voetventielen van radiatoren genoemd. Omdat je eigenlijk het warm water knijpt naar verder gelegen (verder van de cv ketel) radiatoren. Hoe verder de radiator zich in het buizensysteem bevindt hoe meer het voetventiel opengedraaid dient te worden.Types van radiator voetventielen
Een onderblok of voetventiel radiator kan ofwel een 1-pijpsblok of 2-pijpsblok zijn. Tevens bestaan er met een kogelkraan die enkel open of toe kunnen staan. Maar er zijn er eveneens waarbij je de hoeveelheid water kunt regelen of instellen door er aan te draaien. Op een 1-pijpsblok staat er vaak vermeld ½. Dit wil zeggen dat als je het ventiel volledig sluit, het nog steeds 50% van het water doorlaat.Met voetventielen uw verwarming gelijkmatig verdelen over uw radiatoren
- Eerst moet men de centrale verwarming af zetten. Dit kan je doen door de stekker uit te trekken.
- Wacht tot de radiatoren afgekoeld zijn.
- Vervolgens moet u al de kranen van de radiatoren open zetten. Dit doe je door ze kloksgewijs (rechts) te draaien. Bij thermostaatkranen kan u dit met de hand doen. Maar voor de voetventielen zal dit moeilijker zijn. Een plastic regelaar is hiervoor geschikt en in minder mate een tang.
- Zet de centrale verwarming terug aan en schrijf neer in welke volgorde de radiatoren warm worden.
- Zet nu opnieuw de centrale verwarming uit en wacht tot de radiatoren afgekoeld zijn.
- Zet vervolgens de cv ketel terug aan.
- Ga naar het voetventiel van de eerste radiator in de kring en sluit dit (draai tegen de klok in – links dus)
- Open het voetventiel van de radiator vervolgens voor een kwart van een volledige draai.
- Doe dit nu voor alle radiatoren. Hoe verder in de kring, hoe meer u het voetventiel van een radiator zal moeten opendraaien.
Hieronder zie je hoe je er voor zorgt met voetventielen dat er een evenwichtige balans is in de verwarming van radiatoren.
Radiatorkranen opendraaien is niet rechtsom maar linksom!
BeantwoordenVerwijderenJuist!
BeantwoordenVerwijderen1/2 staat voor 1/2 duims aansluiting, een voetventiel gaat helemaal dicht
BeantwoordenVerwijderenMet welk gereedschap draai ik een voetventiel CVS2000 open/dicht?
BeantwoordenVerwijderen