Pagina's over radiatoren

Convector: radiator met convectie verwarming

Wat is een radiator convector

Een convector is een soort radiator. Er zijn verschillende type plaatradiators, sommige zonder convector, andere radiatoren met. Zo zijn type 11, 21, 22 en 33 plaatradiatoren met convectoren. Het laatste cijfer geeft het aantal convectoren aan.

De plaat zit aan de zijde van de radiator waar het water doorheen de buizen stroomt. Een plaatradiator kan voorzien worden van convectoren. Dit zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Dan spreekt men van een radiator convector.

Een convector zorgt voor een verhoging in vermogen. Dit tot wel 30%.

Een radiator geeft eigenlijk heel weinig warmte af via radiatie. Dit omdat de temperatuur te laag ligt zodanig dat er stralingswarmte vrijkomt. Stralingswarmte zijn eigenlijk elektromagnetische golven die zich omzetten naar warmte eens ze op een object vallen. (denk maar aan het opwarmen van objecten doordat de zon er op schijnt) Dit is een directe vorm van warmte.

Een radiator geeft vooral warmte af via convectie. Convectiewarmte (convector verwarming) houdt in dat de lucht in de kamer wordt opgewarmd door het verwarmingselement. Belangrijk hierbij is het contact met de lucht. Hoe groter het contactoppervlak en hoe beter de luchtdoorstroming hoe meer opwarming een radiator via convectie kan doen. Het is een indirecte vorm van verwarming. Convectie bij een radiator kan natuurlijke of gedwongen convectie zin. In het geval van een convector radiator treedt er gedwongen convectie op. Dit wil zeggen dat er met een ventilator koude lucht wordt opgezogen en dat er warme lucht wordt uitgeblazen. Bij een radiator van het type zonder convector (type 10, 20 en 30) gebeurt er alleen natuurlijke convectie.

Gedwongen convectie bij een radiator werkt natuurlijk beter dan natuurlijke convectie. Bij natuurlijke convectie wordt de lucht verwarmd op basis van natuurlijke luchtstroming die langs de radiator passeert. Wanneer er een handdoek over de radiator hangt wordt deze natuurlijke convectie al tegen gegaan. Bij gedwongen convectie heeft men wel een extra luchtkanaal nodig en een ventilator.

Convectorputten en wandconvectors

Dit zijn convectors die speciaal ontworpen zijn voor bepaalde plaatsen en om minder plaats in het interieur in te nemen.

Een wandconvector wordt aan de muur gehecht en neemt op deze manier veel minder plaats in. Het bestaat uit fijne lamellen die door water van centrale verwarming verwarmd zijn. Koude lucht wordt aangetrokken en langs de bovenzijde komt er warme lucht uit.

Een convectorput is een variant op een wandconvector. Deze convector wordt in de vloer ingebouwd. Je ziet enkel nog een rooster in je vloer. Het voordeel is dat je plaats bespaart en geen lelijke radiator in het zicht hebt of nog slechter die je zicht blokkeert. Er zijn al convectorputten vanaf 9 cm diepte. In bijna iedere vloer zijn deze putconvectoren in te bouwen.

Voordelen van convectors

Er zijn een hele resem voordelen voor het gebruik van convectoren:
  • Goedkoper dan vloerverwarming
  • Gemakkelijk te installeren
  • Minder brandgevaar door lagere aanraaktemperatuur
  • Energie-efficiĆ«nt
  • Verwarmt de ruimte snel

Nadelen van convectors

Er zijn ook enkele nadelen aan een convector vergeleken met een gewone radiator zonder convector.
  • Meer stof en dus ongezondere lucht
  • Bij dezelfde temperatuur heeft stralingswarmte een warmer gevoel

Bekende merken van convectoren

Hieronder de belangrijkste producenten van convector radiatoren (convectoren genoemd)
  • Henrad
  • Jaga
  • Quinn
  • Dura
  • Vasco
  • Chappee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten